AGM accu batterij

Wat is een AGM accu?

AGM staat voor Absorbed Glass Mat.
Bij een AGM accu is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de loodaccu's (ook wel 'natte accu's' genoemd), waarbij het accuzuur zich los in de accu bevindt. Dat heeft als nadeel dat deze accu's zich altijd rechtop moeten bevinden omdat er anders accuzuur uit de accu zou kunnen kan lekken. Natte accu's zijn ook niet geschikt voor langdurig intensief gebruik. In mobiele toepassingen is er namelijk teveel beweging waardoor er een risico op lekkage is en voor langdurig autonome toepassingen zijn ze ongeschikt aangezien ze regelmatig onderhoud nodig hebben. AGM accu's van Duracell of Dynac  zijn zogenaamde 'VRLA' accu's. VRLA staat voor Valve Regulated Lead Acid en houdt in dat de druk in de accu geregeld wordt door drukventielen in het deksel van de accu. Mocht de druk in de accu te hoog oplopen, dan zorgen de ventielen er automatisch voor dat deze wordt teruggebracht naar een acceptabel niveau. Bij normaal gebruik van de accu zal dit echter nooit voor hoeven komen. Doordat AGM accu's lekvrij zijn kunnen ze eenvoudig vervoerd en verzonden worden, zonder dat daar veel aanvullende verpakkingen en andere maatregelen bij komen kijken.

Voordelen van de AGM accu

AGM accu's hebben een groot aantal voordelen. Zo hebben ze een lange levensduur, geringe zelfontlading en zijn onderhoudsvrij. Daarmee zijn ze aantrekkelijker dan  loodaccu's. In de praktijk betekenen deze voordelen dat de AGM accu langer meegaat, dat de accu lang opgeslagen kan worden zonder bijgeladen te hoeven worden, zonder dat deze daarbij teveel lading verliest, en dat de accu tussentijds niet bijgevuld hoeft te worden of ander onderhoud nodig heeft. Tevens kan de AGM accu bijna in iedere positie (behalve ondersteboven) gemonteerd worden zonder daarbij te lekken. Daardoor zijn ze uitstekend toe te passen op locaties die moeilijk bereikbaar zijn. Doordat de AGM accu amper onderhoud behoeft is deze uitstekend toepasbaar in vervoer  systemen of toepassingen die erg afgelegen zijn. De AGM accu is daarmee voor lange tijd een betrouwbare energiebron.
 

AGM accu's in allerlei soorten en maten

AGM accu's komen in veel verschillende formaten en met veel verschillende specifieke eigenschappen. Zo zijn er kleine 6 Volt AGM accu's voor gebruik in bijvoorbeeld speelgoed of modelbouw, maar ook grote 12 volt AGM accu's die speciaal ontworpen zijn voor zwaar gebruik of UPS systemen. Voor vrijwel iedere denkbare toepassing is er een geschikte AGM VRLA Loodaccu te vinden.
 

Accu specialist Nifa adviseert

Nifa heeft al vele jaren ervaring met AGM accutechnologie. Wij begrijpen hoe belangrijk de juiste accu kan zijn voor een goede werking van uw toepassing. Wij de specialis zijn u graag van dienst met het adviseren van de juiste accu. Voor een overzicht van ons AGM accu assortiment kunt u kijken in onze shop op de AGM pagina. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons.

AGM accu;s worden o.a toepast in:

  • auto's met Start/Stop
  • mobilhomes
  • boten